Ropade hej för tidigt

Efter att i tre helger tvättat oss alla med oljigt lusschampo och sen under högljutt protesterande luskammat alla (och lyckats tova till det en hel del) utan att hitta minsta lilla lus eller ägg på någon av oss vågar jag nog påstå att förskolan hade fel.

Allt annat har vi dock åkt på allihop i omgångar, så mycket mysigt hemmahäng har det blivit. När man inte varit alltför däckad för att uppskatta det.

F har fått ett utlåtande från förskolan inför BVC’s utredning. Väldigt deppigt att läsa. Främst för att eftersom när de rabblar upp allting som han har problem med så kändes det som väldigt mycket. Och så har de ju också bara fokuserat på det som är annorlunda på ett negativt sätt. Inte så kul att läsa sådant som indirekt känns som klagomål på hur ens barn är som person eller reagerar på saker. Även om jag vet att personalen tycker om honom och bara gör det här för att vi ska få hjälp och stöd i hur vi gemensamt kan hjälpa F att utvecklas på bästa sätt så är det jobbigt att få det svart på vitt. Det finns liksom ingen återvändo nu. Det är något som är lite speciellt med F, och som mamma kan jag bara hoppas att han aldrig själv kommer uppfatta det som ett problem. För egentligen är det den enda oron jag har.

Advertisements

5 thoughts on “Ropade hej för tidigt

 1. Förstår att du blir orolig, men jag tänker (hoppas) att det låter så väldigt tidigt att ställa diagnos, han är så liten, och alla måste ju få vara olika och utvecklas i sin takt!
  Jag har ju inte träffat honom sen öppna förskolan, men då minns jag att jag var grymt imponerad över hans språk och hans sätt att uttrycka sig. Jag kommer ihåg att jag reagerade på att han var så mycket tidigare än min dotter trots att han är ett halvår yngre.
  Det är så klart bra att kolla upp och förskolan menar säkert väl, men jag är ändå lite skeptisk till att barn ska behöva definieras så tidigt.

  1. Tack för input! Det känns värdefullt att höra någon annans perspektiv också. Håller med om att han känns liten och “under utveckling” fortfarande, och att alla barn dessutom är olika. Ramarna borde få vara bredare än de ibland känns.

 2. Nu vet jag iofs inte hur gammal han är, men jag tänker att om han är autistisk så är det alltid bättre att veta det än att inte veta det. Att det då är lättare att bemöta och förstå både för föräldrar och andra.

  Jag tror också att han mycket väl kommer att kunna uppfatta det som ett problem MEN att det viktiga är att “det” är problemet och inte “jag” (Jag har ett problem, inte jag ÄR problemet, och problem kan man ju ha, det har ju alla på ett eller annat sätt, det behöver inte bli en så stor grej…). Och jag tror att det är lättare att som autistisk känna att “jag” är ett problem om man inte har fått några ord för det som gör en själv annorlunda från andra, när saker är svåra för en som inte tycks vara det för andra. Och som förälder tror jag att man lättare kan hjälpa barnet med dessa ord om man har en diagnos att utgå ifrån. Mina spekulationer… (fick en aspergerdiagnos som vuxen).

  1. Det var väldigt intressant att läsa din blogg! Mycket av det du skriver om hur du upplever världen är precis vad förskolepersonalen säger om vår son. Han är snart 4. En fördel med att de uppmärksammat att han inte agerar och reagerar som de förväntar sig, och att det är bortom hans kontroll, är att de nu har mer förståelse och anpassar sig/situationen för att det inte ska bli för jobbigt för honom, istället för att bara tycka att han är lat, gnällig, asocial etc.

   1. Vad roligt att du tyckte det. Det du skriver, det är viktiga grejer ju! Det är bra! (Lite intressant att du kan känna igen en snart fyraåring i mig, blir lite nyfiken på hur?).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s